Analoog of digitaal je muziek opnemen? Beide manieren van opnemen hebben zo z’n voordelen en nadelen. We kunnen deze voor- en nadelen verdelen in 4 categorieën: gebruiksgemak, budget, image en geluidskwaliteit. In dit blog bericht zullen we ingaan op de eerste drie categorieën. De discussie over geluidskwaliteit bespreken we in een apart blog bericht.
Gebruiksgemak van digitaal opnemen
Het analoge opnameproces vraagt om meer handelingen dan het digitale opnameproces. Zo heb je in 2 seconden je gitaar in een profiler-amp gestopt waarna je direct kan beginnen met opnemen. Gebruik je liever de buizenversterker van je oom uit 1965 (ja, graag), dan zul je die eerst moeten uitversterken. Waarbij de keuze van je microfoon grotendeels ook je geluid zal bepalen. En, eenmaal opgenomen, zul je het ermee moeten doen.
Hetzelfde geld voor de (na)bewerking van het geluid. Zo kan je met een digitale compressor eindeloos zoeken, afstellen en correcties aanbrengen, totdat je tevreden bent. Doe je dit analoog dat moet je het doen met de opname die je hebt.
En het vraagt weinig verbeeldingskracht om je voor te stellen dat digitale geluidsdragers en digitaal afspeelapparatuur (cd-speler, mp3speler, minidiscs) praktisch gezien ‘makkelijker’ zijn dan geluidsdrager en afspeelapparatuur voor analoge opnames (lp-speler, reel to reel taperecorder, walkman).
Budget voor digitaal / analoog
Je keuze – digitaal of analoog je muziek opnemen – kan ook worden bepaald door je budget. Tegenwoordig wordt analoog opnemen vaak gecombineerd met digitaal opnemen. Het is hierom moeilijk te stellen of één van de vormen van opnemen goedkoper is. Het analoge opnameproces is tijdrovender dan het digitale opneemproces. Je zou hieruit kunnen concluderen dat analoog opnemen en bewerken waarschijnlijk sneller duurder kan uitlopen dan digitaal opnemen en bewerken.
De prijs voor opnames wordt daarnaast ook bepaald door de waarde van het apparatuur waarmee een audio engineer opneemt. En voor beide manieren van opnemen heb je high-end apparatuur en budget apparatuur.
Waar verschil in budget duidelijk een rol speelt is in de keuze van de muziekdrager. Zo is de productie van cd’s goedkoper dan vinyl. Let wel, het is mogelijk om digitaal opgenomen en bewerkte muziek op een ‘analoge’ muziekdrager af te spelen. Evengoed kan je analoog opgenomen muziek afspelen op een ‘digitale’ muziekdrager (de woorden ‘analoog’ en ‘digitaal’ staan tussen haakjes omdat je de muziekdrager eigenlijk niet digitaal of analoog kan noemen. Al worden deze begrippen wel vaak met elkaar geassocieerd). Daar komt bij dat je analoog opgenomen muziek weer digitaal kan masteren en vice versa.
Image
Loop een muziekwinkel binnen en je ziet soms meer lp’s dan cd’s. Dit was 5 jaar geleden absoluut anders. Kortom, ook de muziekmarkt is onderhevig aan trends. En vinyl is de trend van het moment. Zelfs de cassette heeft een opmars gemaakt.
Als muzikant kan je er voor kiezen hierop in te spelen. Zo bracht Radiohead hun album In Rainbows (2007) uit als mp3, waarvoor je zelf een prijs mocht verzinnen. Een prachtig statement in een tijd waar digitale muziek van internet werd geplukt en muziek-streaming diensten nog in de kinderschoenen stonden.
Maar wat klinkt nou beter? Daar draait het uiteindelijk toch om? Bekijk hiervoor Deel 3 van deze blog-reeks.